top of page

Lab Zihniyetine (Lab-Mind) Neden İhtiyacımız Var?


Geleceği hayal edebilirsiniz; planlayabilirsiniz; inşa etmeyi deneyebilirsiniz. Ancak, geleceğe odaklı bir düşünce setiniz yani zihniyetiniz olmadıkça, geleceğe asla gerçekten hazırlanamazsınız. Peter Drucker

Çocukken hayat bir laboratuvar gibiydi cesurduk, ilham alırdık, cüretkardık, denerdik yanılırdık ve hep öğrenirdik.


Bu laboratuvar boş bir tuval gibi görünürdü. Umutlarımızı, hayallerimizi ve hayali arkadaşlarımızı fırça darbeleriyle somutlaştırırdık.


Meraklı ve sonsuz üreticiydik, olağanüstü bir inovasyon kapasitesine sahiptik.


Bu yönlerimizi laboratuvar zihniyetimizi yeniden geliştirerek keskinleştirmeye ne dersin?


Laboratuvar Zihniyeti Ne Demek?

Laboratuvar zihniyeti, çeşitli hipotezleri test etmek ve çeşitli kimyasalların veya maddelerin birlikte çalıştığında neler olduğunu deneyimlemek için benzersiz araçlara sahip belirli bir fiziksel ortamdır. Fiziksel alanlar deney için tasarlanmıştır. Bu nedenle, laboratuvarlarda ortamında dağınık olmak, ilk yinelemede başarısız olmak ve sık yinelemelerle çeşitli seçenekleri keşfetme özgürlüğüne ve cesaretine sahip olmak normaldir.

Laboratuvar ortamının genel amacı, kişilerin bağlantı kurmaları, işbirliği yapmaları ve karmaşık bir problem veya iş zorluğu etrafında öğrenme deneyimlerini paylaşmaları için ilgi çekici ve etkileşimli bir ortam yaratmaktır.


Bu yolculuk kişilerin meraklarını uyandırmakla başlar. Daha sonra tıpkı bir bilim laboratuvarı gibi işbirliğini, deneyi ve paylaşımı teşvik etmek için araçlar, teknikler ve yöntemler etrafında oluşturulmuş bir yapıyla disiplinli bir çerçeve kullanarak devam eder.


Bir bilim laboratuvarı gibi;

  • deneylerimizin sonucunda ne olduğunu,

  • kimin ne yaptığı ve hangi sorumlulukları aldığını,

  • deneylerin sonucunda alınan derslerin farkında olmayı,

  • deneylerde öğrendiklerimizi geliştirmeye ve yeni öğrendiklerimizi kullanmaya devam etmek için yeni fikirler üzerine düşünmekle ilgilidir.

Laboratuvar Zihniyeti Neden Önemlidir?

Değişimler ve dönüşümler kendiliğinden gerçekleşmez. Değişimleri kişiler sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkararak gerçekleştirir.


Yetenek Yönetimi ve Eğitim Gelişim profesyonelleri, şirketlerin dönüşümlerinin öngörülen sonuçları gerçekleştirmede başarılı olmak için gerekli olan yetkinlikleri geliştirmeyi sağlamada kritik rol oynarlar. Yetenek geliştirmede kişilerin kendi potansiyellerini keşfetmelerini ve bugünden geleceği hayal etmelerini sağlayacak deneyimler tasarlanması Lab Zihniyeti ile mümkün olur.


Laboratuvar Zihniyeti Nasıl Gelişir?

Design Thinking prensipleri temel alınarak lab-mind çalışmalarında merakı tetikleyecek ve daha derine inmek için kişileri bunu sürdürecek deneyimler tasarlanır. Bu, önemli olan konular üzerinde çalışmak anlamına gelir. Amaç birliği yapmış, benzer ihtiyaçları olan bir ekip işbirliği yapar. İlk olarak kreatif özgüvenlerini ve eleştirel düşünme bakış açılarını yeniden sivriltecek deneyimler yaşarlar. Bunun için birbirlerine destek olurlar, cesaretlendirirler.


Keşif, merakı besler ve doğurur. Bu, araştırma, karşılaştırma yaparak, önceliklendirerek gerçekleşir. Design Thinking yaklaşımının ilk aşamasıdır.


Belirli kalıpların etrafında dolaşmak yerine, farklı bağlamlara gitmeyi ve yeni fikirleri öğrenmeyi teşvik eder. Elde edilen bulgularda henüz karşılanmamış ihtiyaçları görmek ve söylenilmeyeni duymayı ortaya çıkarmak için bilgiler ve deneyimler paylaşılır. Design Thinking yaklaşımın 2. aşaması olan tanımlama kısmı gerçekleştirilir.


Design Thinking 3. aşaması çılgın fikirlere ve hatalara tahammül etme fırsatını açar. Aynı zamanda, ortaya çıkan çeşitli fikirlerin artıları ve eksileri ile mücadele etmeyi ve bu verilerin kapsamlı bir şekilde ayıklanmasını ve damıtılmasını da içerir. Verilere farklı perspektiflerden bakmayı ve ardından bir kez daha kalıplar ve temalar aramayı içerir.


Design Thinking 4. aşamasında fiziksel olarak kaba ve hazır prototipler tasarlanır. Bulunulan ortamdaki nesneleri kullanarak karton ve koli bandıyla bir nesne inşa etmek kadar basit olabilir. Desin Thinking son aşaması olan Test Etme ile fikirlerinizin işe yarayıp yaramadıklarını görürler..


Laboratuvar zihniyeti, sadece bir problemi veya bir fikri keşfetmekle ilgili değildir; öğrenmek için büyük resme bakmakla ilgilidir. Prototipleri analiz etmekle ilgilidir. Bu, yinelemeli olarak yansıtarak, fikirleri inceleyerek, çok sayıda konuyu, sohbeti sentezleyerek ve tasarlanan ürünleri değerlendirerek gerçekleşir.

Geri bildirim arayarak ve dinleyerek geliştirilen ürüne farklı bakış açılarından kasıtlı olarak eleştirel bakmayı içerir. Noktaların nasıl birleştiğine bakmak için odaklanmak anlamına gelir.


Lab Zihniyeti aniden gerçekleşen sihirli bir süreç de değildir. Yaratıcı Güvende kitabında içimizdeki potansiyeli açığa çıkarmak için “bir gezgin gibi düşünmeyi” ve tanıdık olanda bilinmeyeni görmek için taze gözler kullanarak, yeni bir zihinle gözlem yapmayı önerir.


133 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page